Bölcsességek:

PostHeaderIcon Limara süt - Sütőtökös-narancsos-csokis kalács (VIDEÓVAL)Sütés Limara szemmel

 Libor Mária nevét lehet, hogy kevesebben ismerik, de ha azt mondom Limara biztosan sokan felkapják a fejüket. Újságunk hasábjain gyakran megosztja fantasztikus receptjeit, blogján pedig sok háziasszony kér segítséget a tökéletes kelt tészta reményében. Mária szenvedélye a sütés, és úgy tud beszélni a kelt tésztákról, hogy az embernek rögtön kedve támad kipróbálni.

 Honnan ered a sütés szeretete?
Szerintem anyukámtól, de igazából 8 évvel ezelőtt kaptam tőle egy kenyérsütő gépet és akkor annyira megtetszett a kelt tészta, először a kenyértészta, majd a kelt tészta hogy azóta szenvedéllyé vált.

 Mennyi időt foglalkozol naponta a blogoddal?
2-3 órát elvesz, különösen a levelek válaszolása. Nagyon sok levelet kapok egy nap segítségkéréssel kapcsolatban.

 Egyedül tanultál meg sütni vagy valaki segített?
Nem, teljesen egyedül. Amit én a blogon megmutatok az mind a saját magam tapasztalata, kísérletezésem eredménye. Mindig megfigyeltem a tésztát, mikor kezdtem akkor nekem se mindig így sikerültek. Megfigyeltem, hogy ha legközelebb kicsit módosítok, akkor jobb vagy rosszabb lesz és szép lassan megtanultam, hogy mik a túlkelesztésnek a tipikus tünetei, az alul kelesztés tünetei. Most már ránézésre is meg tudom mondani, hogy ha valaki küld nekem egy fotót hogy ennek körülbelül ez és ez a baja.

 Volt olyan recept, ami több próbálkozás után sem sikerült?
Nem, általában ez úgy szokott lenni, hogy ha kitalálok valamit, megálmodom, mert sokszor hajnalban ébredek fel arra, hogy bevillant valami új ötlet, hogy az első mindig a legjobb, mert valószínű arra sokkal jobban odafigyelek.

 Saját ötlet minden vagy meglévő recepteket dolgozol át?
Hát nyilván vannak nagyon régi receptek is, mert szeretem a hagyományos és a régi recepteket, de általában mindegyiken újítok egy kicsit, tehát a saját ízlésemre formálom illetve nagyon sok külföldi gasztro blogot nézek.  Az ottani kenyereket és péksüteményeket ritkán sütöm meg egy az egyben, de mondjuk egy forma, egy hozzávaló, már olyan ihletet ad, amiből sokszor egészen új dolog születik általam.

 Láttam a blogodon a virágfánk receptjét. A különlegesebb hozzávalókat és eszközöket könnyen be lehet szerezni?
A  virágfánk tésztája egy egyszerű palacsinta tészta, de maga a virágfánk sütőt beszerezni az nem egyszerű, bár állítólag vásárokban lehet kapni ez egyébként egy spanyol eredetű forma és ha hiszed ha nem a makói lompiacon turkálta nekem egy kedves ismerős, onnan sikerült beszerezni.

Ha egy kezdő háziasszony otthon sütni szeretne, akkor ő is boldogul, tud például kovászt készíteni?
Persze, persze a kovászt is leírom lépésről lépésre, hogy kell készíteni, hogy kell kinéznie és mindig teszek fel fázisfotókat, hogy össze tudják hasonlítani, hogy ez most jó-e.

 Nagy az érdeklődés a honlapodon, nem gondoltál még arra, hogy nyitsz egy saját pékséget?
Nem, nem mert akkor oda a varázs. Már nagyon sok e-mailt kaptam olyan emberektől, akik csak  odatévedtek a blogra és nincs idejük elmélyülni benne és akkor megírják, hogy hol található az üzlet, mert ugye a nevem pékség és mindjárt írják, hogy de hol van az üzlet. Volt olyan makói, aki azt írta, hogy már végigbiciklizte az egész várost de nem találta az üzletet.
Ez egy virtuális pékség, amit a saját magam örömére készítek, és igazából nekem nem az számít, hogy ebből üzlet legyen vagy nem is tudom, hogy egy pékségből meg lehetne-e élni itt, főleg itt, mert Pesten talán igen. De itt egy ilyen kis városban szerintem az igazi kézzel készített kenyérre, nem lenne kereslet. Vagy csak nagyon kevés, és abból nem lehetne megélni. Nem is beszélve arról, hogy a pékek éjszaka kelnek, úgyhogy ez sem olyan vonzó oldala.

 Otthon mennyi időt töltesz sütéssel?
Én otthon vagyok a gyerekeimmel, úgyhogy belefér az időmbe tulajdonképpen egy kenyérsütéssel túl sok munka nincs. Sokszor dagasztok kézzel, de ugye a kenyérsütő- és dagasztó gépek korábban élünk nem kell ezeket visszautasítani. Úgyhogy egy kenyérsütő gépbe gyorsan belemérem a hozzávalókat az 3 perc, a gép megdagasztja az 20 perc, utána hagyom kelni az egy óra, még mindig nem kell hozzányúlnom a tésztához, egyszer-kétszer ránézek is kész. Utána megformázom ez maximum megint 3 perc, megint hagyom kelni, bevágom, bemelegítem a sütőt, és ott magától megsül megint egy óra. Tehát maga a munka a tésztával volt összesen nekem 10 perc. Még ha ez egy kezdőnek kicsit több is, itt a kelesztési időket kell kivárni. Nyilván nem fogok elmenni a városba sétálni addig, de ugye már ezt is meg lehet oldani könnyebben, hogy berakjuk a hűtőbe a tésztát, éjszakáztatjuk, sokszor van, hogy este dagasztok be egy tésztát és akkor csak reggel sütöm ki, tehát már ezekre is próbáltam ráállni, hogy egyszerűbb legyen.  Az én gyerekeim is el vannak kényeztetve és szeretik, ha reggel friss péksüteményt visznek tízóraira.

 Mit tanácsolnál egy kezdő sütőnek?
Nem szabad a kelt tésztától félni, mert nagyon sokan félnek tőle. Nagyon sokan ezzel kezdik, hogy már milyen régóta olvasgatják a blogom, de ők félnek a tésztától. Nem kell tőle félni, szeretni kell, és akkor a kelt tészta úgy fog viselkedni, ahogy kell. Legyünk bátrak, most mi történik, ha az első kenyér nem olyan szép, mint amilyennek lennie kell. Az akkor is a mienk, mi tettük az asztalra.  Az első kenyérrel különösen, de én 8 év után mondhatom, hogy még mindig mindegyikkel az a régi elfeledett érzés és hangulatot kapjuk vissza, ami egy frissen kisült kenyér illata, vagy amikor még csak beszélget a kenyér, ezt nagyon sokan nem is ismerik már és nagyon sokan ezért szeretik.  Akik először sütnek kenyeret írnak nekem, hogy az a hangulat, az valami fantasztikus. Úgyhogy legalább egyszer mindenki próbálja ki.

 Baka Anett

 

Szóljon hozzá!

Tartalom
A cikkhez való hozzászólás regisztráció nélkül használható
1. A felhasználók nem használhatják e hozzászólási felületeket arra, hogy olyan információkat tegyenek közzé, amelyek sértik a Magyarországon hatályos törvényeket.
2. Tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatása.
3. A hozzászólás nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére, nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére.
4. Moderálásra kerülnek a bűncselekménnyel vádoló és bűncselekményre buzdító hozzászólások. Törlésre kerülnek a személyiségi jogokat sértő, illetve mások személyes adatait tartalmazó kommentek.
5. Nem jelenítjük meg a jó ízlést sértő, lejárató hozzászólásokat, a gyűlöletre uszító, rasszista és mások vallási- vagy nemzeti hovatartozását sértő véleményeket.
6. Tilos más felhasználó vagy közéleti szereplő nevével egyező, illetve azzal könnyen összetéveszthető nicket (felhasználónevet) létrehozni. Az ilyen neveket a moderátorok törlik az adatbázisból.


Biztonsági kód
Frissítés

Oldal megosztása

  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • Windows Live
  • Facebook
  • Yahoo! Bookmarks